Planning submitted near Woolsery

OCRA are pleased to of submitted planning for a contemporary one off house near Woolsery. The scheme is the second project that the studio has been commissioned for, by the same family and we are pleased that our earlier project was to the clients liking and that our approach suited their aspirations and budget.

The scheme looks to take the design generator of a garden wall to delineate the site and to locate the barn style structure within the plot. The garden wall formally arranges the building acting as spine that the circulation spaces abut throughout the spaces. The barn style vernacular picks up on the rural setting and enables us to play with light and volumes within the building envelope. The large double height space in the centre of the plan has a two storey glazed facade that faces onto the private garden, and floods the middle of the plan with light. The first floor is accessed via a simple paired back staircase within this space that terminates in a bridge come viewing gallery.

On the ground floor an open plan kitchen, living dinner is located to the north of the site, split from the snug by the double height space and a step down to respond to the site levels. Upstairs four bedrooms are arranged around a series of recessed balconies to provide private terraces and relief in the facade creating shadows and ensuring we control solar gain in these spaces.

Externally the building is proposed as a stone plinth with a blackened larch clad box inserted at first floor level to pick up on the local material pallette, and to add texture and craftsmanship into the facade.

This simple paired back facade is tied together with black metal pressings and roof covering and the large feature glazed window.

https://www.instagram.com/p/B83pHhnAHnd/?utm_source=ig_web_copy_link

Barn inspired vernacular new build house