Estuary boat house

Contemporary Coastal Homes

OCRA have been asked to develop concepts to test the commercial viability and market interest of redeveloping two disused docks and warehouses in Devon. Our designs look to crease two raised contemporary boathouse style homes on a redundant slipway site. The intention is to remove the existing timber slipway structure to reveal the sloping concrete which forms the extent of the site. Initially the team looked at developing a floating structure but after discussion with the client on the viability of the scheme, the intention is now to propose a building which is raised to allow a boat to dock underneath. The boat will only be able to be used during high tides and will be suspended as the tide retreats.

The walkway alongside the boat parking space below leads to a staircase rising into the main living area from beneath, where it rives in a vaulted space forming the main entrance from the land approach.  The ground floor has been organised around a services pod to the rear of the house with a contemporary kitchen facing onto the open plan living dining area. The living area is capped with a large glazed screen set back to create a semi sheltered terrace area that overlooks the estuary.

Upstairs the master bedroom looks over the double height living area and through the slated wood o the gable elevation to provide views and privacy within the space.  The second bedroom looks back over the land and the private courtyard gardens that will be created on the old service yard of the dock buildings.

The external cladding of a blackened standing seam roof and timber cladding looks to pick up ion the historic pallet of materials that would of been seen on the site but have been detailed to ensure a clean contemporary finish to the dwellings.

This project continues OCRA involvement with commercial developers and aiding in assessing sites at an early stage.

 

Services: Pre application advise | Concept Design | Feasibility study