North Devon Housing

A modern interpretation of a Traditional Courtyard Typology

The concept has derived from the characteristics of surrounding buildings, which have a wider reference back to rural building typologies. The rationale behind the use of courtyards has come from both the neighbouring annex which has a central courtyard bound by a garden/boundary wall common of rural dwellings, which encloses the space.

On a wider level, Farm Court, a cluster of dwellings to the south of the site is organised around a courtyard. This is also common of farmyards populated around the Devon countryside. Independent forms mimic outbuildings which comprise of storage facilities on working farms, with the central ‘yard’ becoming a communal shared surface. The central shared courtyard overcomes the standard ‘estate’ road layout which is not felt to be appropriate in this rural location. The defined ownership boundary comes in the form of a ‘garden-wall’ which wraps around the ground floor of the dwelling. This creates a secondary courtyard; a pocket of intermediate private space for parking to hide vehicles and provide an added layer of safety. Removing sighting vehicles reduces vehicle dominance which characterise current residential schemes, which combined with the central courtyard allows a safe breakout space for residents. The hope is to instigate a micro-community where children can play safety. The primary road into the scheme will allow warning when cars are approaching.

A linear barn-like pitched roof volume sits above the garden wall and comprises of the main living spaces; of which the ground floor is hidden by the perimeter wall.

 

Services: Pre-application advise | Planning